Kako se nositi sa simptomima proljetnog umora

Nije nam ovo prvi put da se susrećemo s proljetnim umorom, ali ove godine s ovom pojavom se susrećemo u spoju s brojnim drugim, dosad neviđenim okolnostima, koje umor mogu učiniti znatno intenzivnijim. Saznajmo što sve sa sobom nosi proljeće u svojim pupoljcima kako bi pronašli način da se što brže riješimo umora.

Proljetni umor je konstantan, donosi osjećaj pospanosti, manjka energije i stalnog suočavanja sa stresom koji nas okružuje. Ne radi se tu o nekoj određenoj kategoriji ili dijagnozi, već samo o pojavi koja zahvaća većinu ljudi u proljeće, a povezana je s manjkom vitamina, minerala kao i sunca, te s određenim promjenama u hormonalnoj ravnoteži, što se sve može očekivati nakon dugih zimskih dana koji su sad već iza nas te s promjenom vanjske temperature. 

Proljetni umor

Kombinacija vanjskih čimbenika s unutarnjim promjenama nije uvijek laka za izdržati, a tjelesni se simptomi mogu kretati od umora pa sve do bolova u zglobovima i tetivama.

Evo što trebate raditi kako bi lakše prebrodili proljetni umor

1. Spavajte! San je presudan u danima kada osjećate povećani umor. Počnite pratiti koliko vremena spavate prosječno po noći te ranije krenite na počinak. Prije spavanja provjetrite spavaću sobu, zamijenite pokrivače nekim laganijima i prozračnijima, i čitajte. Zamijenite ekrane knjigom i vaš će mozak biti zahvalan jer će mu trebati manje vremena da se uspava. Minimalno je čovjeku potrebno između 8 i 9 sati sna, stoga se nemojte  zavaravati pričama o ljudima kojima je potrebno manje od toga. Ti su pojedinci samo navikli spavati manje i veća je doza adrenalina kod njih prisutna tokom dana pa im se čini da su „puni energije”. Dugoročno oni sebi štete – tjelesno i mentalno. Ranije idite na počinak i učinite nešto dobro za sebe, kad je riječ o proljetnom umoru ali i zdravlju općenito.

2. Odmarajte kroz dan. Pauza na poslu može biti vrijeme za vježbu disanja ili kratku meditaciju uz šalicu kave. Ako imate priliku, odspavajte 15 minuta nakon ručka. Dokazano je da takav mali „spavanac” podiže razinu energije ali i kreativnost. Nakon posla lagano prošećite, a jutra započnite zdravim doručkom koji će vas pokrenuti. Ukradite nekoliko minuta odmora za sebe i proljetni umor neće imati toliku snagu.

Zdravi doručak

3. Krećite se. Prošećite, popnite se na brdo, trčite po šumi ili dogovorite stolni tenis s prijateljem. Kretanje je uvijek najbolji izbor, a u ovom slučaju pomoći će vam da postignete bolju prokrvljenost, dok će istovremeno povećati razinu serotonina u krvi – nakon čega ćete se osjećati bolje i odmornije. Ponekad je aktivacija upravo najbolji način za svladavanje umora.

4. Provodite vrijeme na suncu i u društvu. U proljeće se sve budi zahvaljujući višim temperaturama i suncu kojeg ima u izobilju. Iako više temperature neće svima odgovarati, sunce će svima dobro doći. U posljednje vrijeme priča se o manjku D vitamina kojeg u proljeće možemo dobiti besplatno. Sve što je potrebno je boraviti na suncu. Ako vam je radni dan predug i sunce vam pobjegne, pokušajte za to iskoristiti jutra i vikende. Kad god imate priliku, pobjegnite na sunce, po mogućnosti u društvu. Razgovor, sunce i smijeh pomoći će našem umu i tijelu da se razbude i da napokon uživamo u proljeću punim plućima.

Aktivnosti u prirodi

Iako će nam ovog proljeća biti nešto izazovnije nositi se s proljetnim umorom, ništa nije nemoguće. Sve što trebate je poboljšati kvalitetu sna, odmoriti na razne načine kroz dan, kretati se, biti na suncu i družiti se – tu ništa ne zvuči kao neki gorki „sirup” koji morate popiti. Dobra je stvar što ćete tim malim promjenama ne samo uspješno pobijediti proljetni umor, nego ćete i trajno ulagati u ono najvažnije – svoje zdravlje.

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.