Zašto odustajemo od zdravih navika

Mnogi pokreću promjenu, no rijetki u njoj uspijevaju dugoročno. Pritom ne mislimo na velike životne promjene, nego na svaku malu naviku koju biste ponekad uspjeli usvojiti i uklopiti u svoj život. Iako dobre i djelotvorne, zdrave navike znaju nekad nestati iz našeg života, prestanemo ih imati a da toga nismo ni svjesni. Kao da se samo sjetimo u nekom trenutku kako smo prije određenog vremena imali naviku trčati, jesti voće ujutro ili meditirati tijekom pauze na poslu, no ta je navika nestala preko noći.

Zašto je to tako? Zašto gubimo navike koje nam čine dobro? I kako to da nestanu tako brzo?

Priprema zdravog doručka

Zdrave navike teško je usvojiti jer zahtijevaju puno truda, a nerijetko i odricanja, barem na samom početku. Probijanjem prvih barijera ponosni smo na sebe i to nam daje dodatnu motivaciju da ustrajemo, a postizanje prvih uspjeha nosi sa sobom i potvrdu (pohvalu) okoline. Međutim, nakon nekog vremena navika je već naš „standard”, pohvale se smanjuju, kao i osjećaj vlastitog postignuća, što može negativno djelovati na nas i tad odustajemo. Jednostavno nam se ne da više puno ulagati u nešto što nas ne veseli kao prije.

Zdrave navike ne donose veliku dozu zadovoljstva. One su „suptilne” i daju nam puno dobrog na duge staze, ali nas kratkoročno ne zadovoljavaju u velikoj mjeri. Zadovoljstvo ili nagrada povećat će motivaciju i ustrajanje u bilo kojem ponašanju. Kad splasne ili kad ga više ne zamjećujemo, ponašanje (zdrava navika) jednostavno može nestati. Stvarajte nove zdrave navike u kojima ćete uistinu uživati jer njih je lakše održati.

Koliko svojih „ZAŠTO” imate za pokretanje zdrave navike? Biramo li zdravo jer su nam drugi rekli ili zato što imamo osobno važne razloge? Ako si na početku usvajanja zdrave navike nismo nabrojali osobno važne razloge, nakon početnog entuzijazma nećemo više znati zašto radimo to što radimo. Odustajanje od zdrave navike daje nam mogućnost preispitivanja, ali i ponovnog početka, ovaj put za osobno važne ciljeve.

Koliko ste inače dobri u odolijevanju zadovoljenju vlastitih potreba? Kriva je pretpostavka da će vaša „snaga volje” biti dovoljna za ustrajanje u procesu, za to je ipak odgovoran mehanizam kontrole impulsa. Ljudi koji precjenjuju snagu volje u procesu održavanja zdravih navika najčešće doživljavaju neuspjeh i gube ih.

Zdrave navike

Relaps ne znači poraz. Ako ste zdravu naviku uveli „preko noći”, postoji velika šansa da  ćete je tijekom vremena izgubiti. Velike promjene iziskuju puno truda i odricanja, a nismo za to uvijek spremni. Postoje i loši dani kad nam se jednostavno ne da i kad doživljavamo relaps. Kod postupno uvedene navike relaps je sastavni dio cijele priče i mi se s njim dobro nosimo. Kad je navika obveza, onda si relaps ne praštamo tako lako i najčešće nam to zamjeranje ne dopušta da zdravu naviku zadržimo.

Zdrave navike dugo se stvaraju, a katkad nestaju preko noći jer traže puno od nas, a ponekad nam vraćaju malo. Međutim, bez obzira na to što ponekad napustimo zdravu naviku, dobro je znati da imamo iskustvo i da možemo početi ispočetka, ovaj put ipak nešto pametniji i spremniji, pa će se naša zdrava navika i duže zadržati.

Autori:

Ana Čerenšek, prof. psih.

Igor Čerenšek, mag. psych.